Do boje s AMP se musí zapojit i chovatelé

Africký mor u divočáků v Sasku vyprovokoval reakci Státní veterinární správy. Vedle mimořádného veterinárního opatření, které by mělo zintenzivnit odlov černé v severních Čechách, byla změněna i vyhláška č. 342/2012 Sb., o zdraví zvířat a jeho ochraně.

Podle ní musí být nejpozději do konce letošního roku všechny stavby určené k chovu prasat i pomocné stavby v rámci jednoho areálu, kde chovatelé skladují krmivo a stelivo pro prasata, chráněny trvalým oplocením. Venkovní výběhy pak musí být zabezpečené nejméně dvojitým plotem. Stejná povinnost dosud platila jen pro nové chovy nebo pro chovy procházející přestavbou.

Největším a nejnebezpečnějším šiřitelem afrického moru prasat, jak se všichni shodnou, je člověk. Proti němu většinou ploty nepomohu, protože ti nejnebezpečnější, zaměstnanci, procházejí skrz ně. Výskyt moru v Německu sice v tomto ohledu nijak nebezpečí nezvýšil a koronavirus ho, uzavřením hranic pro pracovníky z východu, spíš snížil. Přesto je i v tomto ohledu třeba stále udržovat ostražitost. Do chovů by se neměly dostat zvenčí žádné potraviny, které jsou nejčastějším zdrojem nákazy.

Zdroj: SVS