Kvóty znovu v zemědělském výboru

Sněmovní zemědělský výbor projednával ve středu novelu zákona o potravinách. Podpořil návrh, který by měl stanovit kvóty pro české potraviny. Pokud novela v tomto znění projde legislativním procesem, pak by musely být od roku roku 2022 v obchodech 55 procent českých produktů, následně by poměr rostl o tři procentní body ročně až do roku 2028, kdy by činil minimálně 73 procent.

Omezení by se neměla týkat maloobchodních provozoven s plochou do 400 metrů čtverečních nebo specializovaných prodejen a měla by být omezena jen na potraviny, které se dají v ČR běžně produkovat. Dlouhodobým zastáncem tohoto přístupu je Agrární komora, její bývalý prezident Zdeněk Jandejsek. Na opačném pólu spektra stojí logicky sdružení, ve kterém se seskupují nadnárodní řetězce produkující potraviny. Mnohem méně pochopitelný, ale stejně rozhodný, je odpor ke kvótám v případě Asociace soukromého zemědělství.

Soběstačnost u celé řady zemědělských komodit je velmi nízká. Vedle vepřového masa je to celá řada druhů zeleniny. Koronavirová krize ukázala, že omezení mezinárodního obchodu mohou přijít velmi rychle a nečekaně. Potravinová bezpečnost by měla být v zájmu každé země.

Zdroj: ČTK