Advent žádné zlepšení nepřinesl

Vyhlášená cena jatečných prasat v Německu znovu zůstala beze změny. Obchodníci sice avizovali, že by mohlo dojít ke zdražení masa, které následně mělo mít pozitivní vliv na cenu prasat. To se však nedostavilo. Porážky se sice každý týden zvyšují, ale přesto jsou ve srovnání s loňskem výrazně nižší (-16%). Převis jatečných prasat tak sice již neroste, ale na druhé straně se ho nedaří nijak zásadně snižovat.

Napříč evropskými zeměmi se v podstatě opakuje scénář z minulého týdne. Země v okolí Německa zachovaly cenu beze změn. V jižních zemích naopak cena znovu klesla. Zlevňování však bylo více méně symbolické (do 1 centu).

U nás zůstává cena jatečných zvířat dál na úrovni těsně nad 33,50 Kč/kilogram. Přitom se objem porážek v posledních dvou týdnech mírně zvyšuje. Celoroční průměr, který bude brzy uzavřen, stále postupně klesá. Po 50. týdnu byl 40,90 Kč/kg JUT za studena. To je o korunu méně, než v loňském roce, ale zároveň o 1,30 více, než průměr posledních pěti let.

Pro příští týden zůstanou ceny znovu beze změny. Kostelecké uzeniny a Jatka Český Brod budou nabízet chovatelům 34 Kč/kg JUT. Jatka Příbram vyhlásila cenu 33 Kč/kg a ve zbytku země platí 32 Kč/kg.

-JS-