První záměrně geneticky upravené prase schválené pro výživu

Spojené státy americké jsou zemí zaslíbenou pro všechny biotechnologické společnosti, které mají zájem manipulovat s genomem rostlin nebo zvířat. Dobře patrné je to i z poslední zprávy, která ze zámoří přišla: Úřad pro potraviny a léčiva schválil první zvíře se záměrně změněným genomem, které může být určeno k lidské konzumaci. Hlavním důvodem genetické úpravy však nebyl žádný z užitkových znaků, ale v podstatě terapeutické užití prasat.

U části lidí se totiž projevuje alergická reakce na červené maso, která je způsobena specifickým druhem cukru, který je navázán na povrchu buněk. Záměrná úprava genotypu u linie GalSafe vedla k tomu, že se tento cukr na povrchu buněk neobjevuje. Prasata této linie tak budou užívána především pro lékařské účely - pro produkci léků na ředění krve a v budoucnosti možná pro transplantace tkání u pacientů, u kterých je kvůli netoleranci vůči cukru na povrchu buněk běžná xenotransplantace nemožná.

V každém případě je ale linie GalSafe prvním zvířetem se záměrnou změnou genomu, která dostala od USDA povolení k tomu, aby bylo její maso konzumováno.

Zdroj: Pig333.com