Co přinese rok 2021?

Rok, který je za námi, je možné bez nadsázky přirovnat k jízdě na tobogánu. Z pohledu chovatelů prasat začal pohádkově. Cena v lednu byla nejvyšší v historii a zdálo se, že africký mor prasat v Asii bude znamenat bohaté žně přinejmenším pro nejbližší roky. Koronavirová pandemie a průnik AMP do Německa však situaci naprosto obrátily a ve druhé polovině roku naopak chovatelé prasat čelili jedné z historicky nejnižších cen. Člověk má sklon posuzovat vše podle konce a proto chovatelé prasat mluví o roku 2020 jako o katastrofě. Při objektivním ohlédnutí však šlo o rok, který se zařadil kamsi do šedivého průměru. Cena ve třídách SEU byla za celý rok 40,51 Kč/kg JUT za studena. To znamená, že z posledních 10 let jich bylo pět horších a pět lepších.

Obavy jsou však pochopitelné. Jak excelentně loňský rok začínal, tak špatně začíná ten nový. A navíc přinejmenším v prvním čtvrtletí není možné čekat žádné zlepšení. Podle mnohých analytiků by se však situace potom měla začít zlepšovat. Pozitivní roli sehraje především pokles stavů prasnic, který je již nyní patrný. Nabídka jatečných prasat se sníží, trh se uvolní a ceny se zdvihnou.

Navíc analýzy předpokládají, že se díky vakcinám podaří vyřešit problémy s pandemií COVID-19 alespoň do té míry, že se lidé vrátí do zaměstnání a otevřou se stravovací provozy a restaurace. S tím je spojena zvýšená poptávka po mase ze strany stravovacích služeb. Pokud se předpovědi potvrdí, měl by být letošní rok ve znamení opatrného zotavování. To odpovídá i skutečnosti, že v polovině ledna začne v Číně rok osla - tedy zvířete přívětivého, které je chartakteristické ochotou pracovat a tvrdou hlavou.

-JS-