Jaká je pravda o produkci v Číně?

Dohady o tom, do jaké míry se daří Číně zvyšovat svoji produkci, dál trvají. Některé informace mluví o tom, jak velké ztráty způsobila třetí vlna AMP v průběhu zimy, jiné naopak o rychle se zvyšující produkci. V případě Číny je obtížné odlišit od sebe státní propagandu od reality.

Statistická data však vypovídají o tom, že se zřejmě navyšování produkce daří. V průběhu května totiž Čína dovezla o 3,3% vepřového masa méně než o měsíc dřív. Zároveň se rychle snižuje cena jatečných prasat na čínském trhu. Ve srovnání s počátkem roku se prasata prodávala za poloviční cenu a jsou už jen mírně nad úrovní z doby před epidemií moru.

Zatím jde o krátkodobý trend. Za prvních pět měsíců letošního roku je totiž dovoz ve srovnání s obdobím leden až květen 2020 stále vyšší o více než 12%. Celkový obraz však napovídá tomu, že přes přetrvávající problémy s africkým morem prasat se Číně daří zvyšovat produkci a snižovat závislost na dovozech. To je pro hlavní světové producenty, včetně Evropy, špatná zpráva.

Zdroj: swineweb.com