O Africkém moru není slyšet

Od začátku roku by se mohlo zdát, že africký mor prasat zmizel ze světa. Ostatní události ho překryly. To však v žádném případě neznamená, že by chovatelé mohli být v klidu. V Německu bylo jen od začátku dubna zachyceno 175 divočáků s AMP. Zamořená oblast se naštěstí nezvětšuje, ale je jasně patrné, že uvnitř nákaza dál probíhá.

Od února, kdy se objevil první nakažený divočák v severní Itálii nad Janovem, se počet nakažených zvýšil na 113. Momentálně se ale situace výrazně zhoršila, protože v tomto týdnu byl zachycen pozitivní divočák na periferii Říma. V nejbližším okolí Říma totiž žije několik tisíc kusů černé zvěře a částečně se živí na odpadcích, kterých každé velkoměsto vyprodukuje velké množství. Od nejbližšího pozitivního kusu je toto ohnisko vzdáleno vzdušnou čarou 400 km.

Velké nebezpečí navíc může představovat také migrace z Ukrajiny. Africký mor prasat se vyskytuje prakticky na celé její rozloze a přenos prostřednictvím přivezených potravin je zřejmě důvodem skoků na dlouhé vzdálenosti.

Zdroj: Feedstrategy.com