Cena klesla pod 45 Kč

Přestože se objevovaly různé zvěsti o dalším snižování vyhlášené ceny, nedošlo k němu. Německá cena vyhlášená pro příští týden zůstává i nadále na 1,80 €/kg JUT. Naproti tomu dánská cena se zvýšila o 20 ore (3 centy). Burzy v minulém týdnu zůstávaly většinou bez pohybu. Jedinou výjimkou bylo Polsko a Itálie, kde ceny klesly přibližně o 4 centy. Uklidnil se také trh se selaty. Po propadu z minulého týdne o 15 € za kus zůstává nyní cena stále na úrovni 45 € za sele.

Po šesti týdnech se cena jatečných prasat na našem trhu propadla pod 45 Kč/kg. Pro chovatele to znamená velmi nepříjemnou zprávu, protože se další vývoj naprosto nedá odhadnout. I přes podpory slíbené z MZe dochází ke snižování stavů prasat.

Po 19 týdnech se průměrná cena jatečných prasat ve třídách SEU dostala na 37,55 Kč. Tím by se, za jiných okolností, mohl rok zařadit do průměru. V letošním roce však není nic normálního. Podle úrovně nákladů je evidentní, že cena pod 52 Kč/kg znamená další ztráty.

Pro příští týden se Jatka Český Brod a Kostelecké uzeniny sjednocují na ceně 45 Kč/kg. Všechna ostatní jatka se pohybují v pásmu 43-44 Kč/kg.

-JS-