Na návštěvu do Španělska

V posledních měsících si chovatelé zvykli, že jedním z určujících vlivů pro další vývoj chovu prasat je Španělsko - země s velkými exportními ambicemi. Je však tisíce kilometrů vzdálené a tak trochu tajemné.

Neoficiální informace a šuškanda často mluví o tom, že ve Španělsku není k dispozici obilí a že stavy prasnic jdou prudce dolů. Neshoduje se to však s oficiálními daty o stavech zvířat v EU. Podle květnového sčítání stavů má Španělsko 2,692 mil. prasnic. To je o 100 tisíc víc než v loňském květnu. Určitý optimismus může přinést srovnání s koncem roku. Za posledních pět měsíců skutečně k určitému poklesu došlo. Prasnic je nyní o 20 tisíc méně.

Také v oblasti krmiv zřejmě situace není tak vyhrocená. Po obrovském nárůstu ceny ve druhém březnovém týdnu se ceny obilovin zastavily a dokonce pomalu klesají. Je ale pravda, že pšenice je na burze v Barceloně prodávána za 10.000 Kč/tunu.

Vzhledem k velmi nepřehledné a nejisté situaci se část chovatelů, kteří nakupují selata, rozhoduje, zda naskladnit nebo ne. Zřejmě i to je jeden z důvodů, proč se tak razantně propadly ceny selat. Španělsko je totiž jejich obrovským dovozcem.

Zdroj: Eurostat, Pig333.com