Klid v obchodování pokračuje i v novém roce

Jak se zdá, ani nový rok nijak zásadně nezměnil rovnováhu na trhu s jatečnými prasaty. Německá vyhlášená cena zůstává už po dvanácté v řadě nezměněna. Od poloviny října tak je základ 2,10 €. V Dánsku sice před Vánoci cena klesla na 12,70 DKK/kg, ale od té doby také drží.

Stejně se odvíjely ceny v minulém týdnu i na burzách s jatečnými prasaty. Ve většině zemí se cena neměnila a jen v Polsku a Itálii pokračuje dlouhodobé zlevňování. Pokles ceny začal v Polsku už v polovině července, kdy se jatečná prasata prodávala za 11,96 zlotých za kg JUT (67 Kč/kg). Od té doby se v několika vlnách snížila o 25 %. Přesto to ale znamená, že se momentálně prasata prodávají za 9,19 PLN, tedy 52 Kč za kilogram.

U nás se, tak jako v celé Evropě, neslo obchodování s prasaty v klidném tónu. Ceny zůstaly bez výraznějšího pohybu celé vánoční svátky. Krátké ohlédnutí za celým rokem ukazuje, že se za celý rok 2023 ani jednou průměrná cena jatečných prasat nedostala pod úroveň z roku 2022. Nejmenší rozdíl byl 2,80 Kč/kilogram ve prospěch roku 2023 a celoroční průměr dosáhl 53,71 Kč za kilogram. To je o deset korun více než v loňském roce a dokonce o 13 korun více než průměr za posledních pět let.

Ani nový rok, jak se zdá, nezmění poklidný vývoj ceny. Veškerá jatka, ze kterých jsou k dispozici informace, nechávají ceny bez pohybu.

-JS-