V novém roce se starými cenami

V Německu se vyhlášená cena dál drží beze změn. Až do středy bude platit cena 2,10 € za kilogram JUT. Tak jako obvykle si Dánsko razí svoji vlastní cestu, která je odlišná od zbytku Evropy. Tamější cena klesla o 20 ore (3 centy) na 12,50 DKK (1,68 €) za kilogram. Tentokrát však Dánsko není tak osamocené. Kromě něho se už v minulém týdnu objevily první známky zlevňování i na několika burzách. Cena klesla v Belgii, Itálii a Polsku.

Trh se selaty ale nenaznačuje, že by mělo dojít k výraznějším změnám ceny. V Německu se selata dál prodávají za 73 € za kus a ani v Dánsku se nic nezměnilo. Za třicetikilová selata se dál platí 92,52 €.

Podobně se chová i náš trh. První lednový týden prodloužil stav, který platí už od poloviny října. Cena se dál pohybuje těsně pod úrovní 52 korun. Průměr za prasata ve třídách SEU byl v 2. týdnu 51,80 Kč/kg.

Tak jako tradičně se mezi svátky výrazně propadly porážky, ale start nového roku ukazuje, že by nemuselo dojít k tradičnímu snižování ceny. Prakticky plošně bude v ČR platit i v příštím týdnu cena 52 Kč/kg.

-JS-