Druhý lednový týden přinesl změnu

Po třech měsících klidu se vyhlášená cena jatečných prasat v Německu pohnula. Pro chovatele je to ale na nepříznivou stranu. Až do středy bude platit základní cena 2 € za kilogram (-10 centů). Prasata zlevnila i v Dánsku, kde pokles činil 30 ore (4 centy). V minulém týdnu jsme informovali o snižování cen na burzách v Belgii, Itálii a Polsku. Pro tento týden byla Belgie nahrazena Nizozemím, ale celkový obrázek je velmi podobný, ve velké části zemí se cena neměnila, ale na některých trzích bylo znát napětí.

Poklesu v cenách jatečných prasat neodpovídají ceny selat. Na německé Nord-West burze se prodávají dál za 73 € za kus. Stejná cena platí dál i v Nizozemí. Bez pohybu zůstává i cena selat v Dánsku, která je ale o poznání výše. Export z nejvyšší zdravotní úrovně chovů do zahraničí je za 92,50 € za třicetikilové sele.

U nás si chovatelé stále ještě mohli v minulém týdnu užít klidu. Jatečná prasata ve třídách SEU se dál prodávala v průměru těsně pod hranicí 52 Kč/kg. Porážky se po tradičním propadu bezprostředně po svátcích rozběhly dokonce vyšší tempem, než tomu bylo v lednu loňského roku. Ve druhém týdnu bylo poraženo o 9 % zvířat víc než před rokem.

Pro příští týden je u nás ze strany jatek signalizován pokles cen na 50 Kč za kilogram JUT.

-JS-