Cena se rychle uklidnila

Středeční vyhlašování potvrdilo, že cena 2 € za kilogram JUT bude v Německu platit i nadále. Tak jak se dalo čekat negativní vývoj v celé Evropě se, po stabilizaci německého trhu, uklidnil. Na některých trzích sice cena ještě klesala, ale v nejdůležitějších zemích se cena neměnila.

Na našem trhu se v minulém týdnu stále ještě projevovalo německé zlevňování. Proto se cena, poprvé od poloviny října, výrazněji posunula směrem dolů. Zlevnění o dvě koruny a deset haléřů poměrně přesně odpovídá snížení ceny v Německu. V průměru dostávali chovatelé v ČR 49,84 Kč/kg.

Trh se selaty zůstává dál v klidu. V Německu a Holandsku se prodávají selata za 73 € za kus a v Dánsku za 88,56 € (660 DKK). Přitom přesně před rokem byla cena velmi výrazně nižší. V Německu a Holandsku to bylo 48 € a v Dánsku 54. Ještě mnohem extrémnější rozdíl je při srovnání se 3. týdnem roku 2022. V té době stála selata neuvěřitelných 23 € v Německu, 28 € v Holandsku a 27 € v Dánsku. Současné ceny jsou tedy tři až čtyřikrát vyšší.

Pro příští týden zůstávají vyhlášené ceny plošně na 50 Kč za kilogram JUT.

-JS-