Čínský paradox

Podle oficiálních informací, zveřejněných minulý týden, dosáhla produkce vepřového masa v Číně nejvyšší úrovně od roku 2014. Chovatelé vyprodukovali téměř 58 milionů tun vepřového masa. To meziročně představuje +4,6 %. Lví podíl na tom mělo čtvrté čtvrtletí, v němž největší hráči informovali o nárůstu poptávky až o 25 %. To je v Číně velmi tradiční jev. V době svátků čínského nového roku se spotřeba vepřového vždy zmnohonásobuje.

Informovat o rekordní produkci je vždy příjemné. Bohužel to s sebou často nese problém - nadvýrobu a tlak na snižování ceny. Přesně to se děje na čínském trhu. Cena se, díky vysoké nabídce, drží pod 2 € za kilogram živé hmotnosti. To je pro čínské chovatele velmi nízko. V okamžiku vyhlášení nejvyšší produkce za poslední roky tak zároveň dochází ke snižování stavů (-4 %).

Zdá se, že vše se vrátilo k původní rovnováze z dob před rozsáhlým výskytem AMP v Asii. Pokud tedy nedojde k zásahům ze strany vlády (zvýšení cel), pak by pravděpodobně i vývoz směrem do Asie měl být mnohem předvídatelnější a stabilnější.

Zdroj: Swineweb.com