Podle statistik se chov prasat dál zlepšuje

Těžká ekonomická krize i pandemie koronaviru zanechaly na chovu prasat stopy. Zdá se ale, že se je daří úspěšně zahlazovat. Pokud jde o ekonomiku, bude to chvíli trvat, ale stavy prasat i reprodukce se vydaly znovu tím správným směrem. Už od jara loňského roku ukazuje Ústřední evidence mírný růst stavů prasnic. Podle údajů, které ještě nejsou definitvní se zdá, že se počet prasnic znovu přehoupl nad 82.000 kusů (+7,5 %). ČSÚ potvrzuje nárůst, i když její čísla jsou výrazně střízlivější (79.000 prasnic a +3,3 %).

Stejné je to i v případě prasat celkem. Podle Ústřední evidence odhadujeme v prosinci konečné číslo na 1,41 mil. prasat (+7 %). ČSÚ uvádí 1,36 mil. kusů a růst jen o 2,5 %. V každém případě stavy prasat mírně rostou.

V případě reprodukce se v letošním roce podařilo vyrovnat pokles z roku 2022, kde se velmi pravděpodobně ještě promítla ne úplně dokonalá péče z doby improvizovaného ošetřování v koronavirové pandemii. V roce 2023 se v průměru na prasnici narodilo 33,3 selete a z nich se podařilo odchovat 29,5 selete. Pro srovnání: před deseti lety se narodilo o 5,5 selete méně a dochov byl o 4,5 selete nižší.

Zdroj: ČSÚ, ÚE