Prasat je málo, proto Němci zdražují

Cena jatečných prasat v Německu v minulém týdnu nabrala to, co před tím ztratila a nyní dokonce pokračuje v růstu. Posun o dalších 5 centů ji přivádí na hodnotu 2,15 € za kilogram JUT. Hlavním důvodem je především nižší nabídka jatečných prasat. Příznivá nálada vládne v celé Evropě. V minulém týdnu rostla cena všude kromě Itálie.

Velmi pozitivní informace přicházejí z trhu se selaty. Zřejmě pod vlivem poptávky po jatečných prasatech cena selat rychle roste. V Německu se cena zvýšila o 4 Eura na 78,50 € za kus. V Holandsku se zdražovalo o 1 € (74 €/kus) a z Dánska se momentálně selata exportují za 92,6 €.

V šestém týdnu letošního roku u nás cena zůstala bez větších změn. Jatečná prasata ve třídách SEU se prodávala v průměru za 49,70 Kč/kg JUT. To znamená o 11 haléřů levněji, než o týden dříve. Objem porážek se srovnal s úrovní minulého roku a jedinou významnější změnou je pokles cen průmyslových výrobců. Cena boku je nejníže od poloviny roku 2022. Vůbec to tak neodpovídá situaci na trhu s jatečnými prasaty.

Pro příští týden se situace v ČR mění. Končí období jednotné ceny na celém území. Jatka ve východní části vyhlásila 53 - 53,50 Kč za kilogram. Kostelecké uzeniny naproti tomu zůstávají na 52 Kč.

-JS-