Prasata znovu na vzestupu

Po dvou týdnech se německá vyhlašovaná cena znovu zvyšuje. Dostává se opět na 2,20 € za kilogram JUT. Na téhle úrovni byla naposledy v říjnu loňského roku. Už v minulém týdnu byl pozitivní vývoj předznamenán pohybem na některých burzách. Cena rostla ve Španělsku, Polsku a Francii.

Ve stejném trendu pokračují i selata. Na Nord-West burze zdražila o další dvě eura a selata o hmotnosti 25 kilogramů se tak prodávají za 83 €. Dokonce o 4,50 € zdražila selata v Holandsku (81,50 €) a export z Dánska se dostal o pouhých 5 centů pod hranici 100 €. Pro čisté výkrmce, kteří nakupují selata tak pokračují těžké časy.

V České republice určoval v osmém týdnu trend dozvuk zdražování v Německu z před dvou týdnů. Cena jatečných prasat proto stoupla ještě o 32 haléřů. Chovatelé tedy za zvířata ve třídách SEU dostávali 52,04 Kč/kg JUT.

Při srovnání se stejným obdobím loňského roku je cena o 90 haléřů nižší. To je poprvé za dva roky, kdy takováto situace nastává. Od jara 2021 byla neustále aktuální cena vyšší, než cena ve stejném týdnu předchozího roku.

Pro příští týden se znovu projevuje růst ceny v Německu. Vyhlášené ceny se prakticky všude dostaly na 54 Kč/kg a na západ od Prahy dokonce ještě o korunu výš.

-JS-