Prazdniny žádnou změnu nepřinesou

Vyhlášená cena jatečných prasat v Německu znovu zůstala beze změny. Dál platí 2,20 € za kilogram JUT za tepla. V Dánsku cena klesla o 20 ore. Signály z trhů v EU jsou smíšené. Ve většině zemí se cena neměnila, ve Španělsku rostla (+1,5 centu) a v Polsku naopak klesala (-6 centů).

Velmi dobře patrný je rozdíl ve vývoji mezi exportéry selat a jejich dovozci. U exportérů pokračuje tlak na cenu z posledních několika týdnů. V Dánsku cena klesla na 88,50 € za sele o hmotnosti 30 kilogramů, přitom před třemi měsíci dosahovala cena neuvěřitelných 109 € za kus. Ve druhé výrazně exportní zemi, v Nizozemí, je vývoj podobný. Cena za pětadvacetikilové sele se snížila na 74,50 €. Jedinou zemí, kde cena drží (85 € za kus) je Německo, které je naopak na dovozu selat závislé.

Na našem trhu s jatečnými prasaty se opět nic podstatného neodehrálo. Tak jako už od března, tak i v minulém týdnu cena dál oscilovala okolo 54 Kč za kilogram JUT. Ani v příštím týdnu se neočekává žádná změna. Prakticky plošně je totiž znovu vyhlášeno 54 Kč/kg.

-JS-