Cena jatečných prasat a masa spolu prakticky nesouvisí

Ačkoli to zní paradoxně, tak výkupní ceny jatečných prasat nemají prakticky žádný vliv na cenu na pultech maloobchodů. Zatímco před dvěma a půl roky prodávali chovatelé jatečná prasata za 32 Kč za kilogram JUT, dnes je to skoro o 70 % dráž (54 Kč/kg). Kdo by ale čekal výrazné zdražení masa na pultě, spletl by se. Vepřové maso zdražilo jen velmi mírně. Důvodem je, že v době krize v letech 2020 a 2021 ceny jatečných prasat neuvěřitelně propadly. Zároveň s tím ale vystřelily vzhůru marže maloobchodních řetězců a maso zůstalo stejně drahé jako dříve. Nyní, když cena jatečných prasat vzrostla, vrátily se opět marže na původní úroveň a cena masa se opět změnila jen kosmeticky.

V listopadu 2021 byla průměrná cena boku 98 Kč a dnes je 124 Kč (+26 %). Přitom je to maso, které zaznamenalo největší cenový skok. Cena kýty nebo plece se prakticky nezměnila.

Zdá se tedy, že nejdůležitějším faktorem je ochota (nebo schopnost) spotřebitelů zaplatit. Jakmile se prodejnost masa sníží, jsou maloobchodní řetězce ochotny sáhnout do marží. Bez jakýchkoli skrupulí a na úkor kohokoli je ale navýší, dostanou-li k tomu příležitost.

Zdroj: ČSÚ