První změna po dlouhé době

Po mnoha týdnech bez pohybu se cena jatečných prasat v Německu změnila. Bohužel pro chovatele tím nesprávným směrem. Pro příštích sedm dní bude platit základní vyhlášená cena 2,10 € za kilogram JUT za tepla. Z burz s jatečnými prasaty v minulém týdnu žádné varovné signály nepřišly. Většina zemí nechávala ceny beze změn a ve Španělsku dokonce prasata mírně zdražila (+1 cent).

Naopak už několik týdnů je signalizován problém na trhu se selaty. Až dosud selata zlevňovala jen v Dánsku a Nizozemí. Nyní se k trendu připojilo i Německo. Na Nord-West burze se snížila cenu o 6 € za kus a dvacetipětikilové sele se nyní prodává za 73,50 €. V Nizozemí selata zlevnila o 4 € na 79 Euro. Dánsko, kde se obchoduje standardně se selaty o hmotnosti 30 kilogramů, snížilo cenu skoro o 7 € (75 €).

Trh s jatečnými prasaty u nás zůstával ještě v minulém týdnu beze změny. Vzhledem k vývoji v Německu i k vyhlášeným cenám je to ale zřejmě konec dlouhé řady. Prasata ve třídách SEU se prodávala v minulém týdnu v průměru za 54,04 Kč za kilogram JUT tak, jako celé poslední 4 měsíce.

Bohužel pro tento týden vyhlásila, v reakci na vývoj v Německu, prakticky všechna jatka cenu na 52 Kč.

-JS-