Trh je v klidu

Vyhlášená cena jatečných prasat v Německu dál zůstává na 2,10 € za kilogram JUT za tepla. Pokles na začátku července zůstal jen osamoceným jevem a trh se zdá být dál stabilní. Naproti tomu cena v Dánsku se snížila o 40 ore (5 centů). V malých postupných krocích tak za 3 měsíce ztratila to, co německá během jediného týdne (12 centů).

Ceny selat v Německu a Dánsku se uklidnily a zůstávají již potřetí v řadě beze změn . Tlak na snižování ceny je však dál patrný v Nizozemí, které je výrazně vázáno na export do Španělska. V Holandsku poklesla cena za tři měsíce o 28 € na každém seleti. Nyní se prodávají za 59 € za pětadvacetikilové sele.

Na našich jatkách se po poklesu ceny jatečných prasat z minulého týdne cena ještě dál mírně snižovala. Doznívá tak účinek propadu německé vyhlašované ceny i následného dvoukorunového snížení cen vyhlašovaných u nás. Průměr ve třídách SEU se tak dostal na 52,08 Kč. Česká Republika se tímto poklesem bohužel opět dostala na chvost žebříčku evropských cen.

Vzhledem k tomu, že loni touto dobou cena kulminovala, jsou prasata prakticky poprvé od počátku roku levnější než v roce 2023. Rozdíl se momentálně blíží dokonce k 7 korunám.

Pro příští týden se zřejmě nic zásadního neodehraje. Prakticky plošně je vyhlášeno 52 Kč za kilogram.

-JS-