Sklizeň běží naplno

Zhruba po měsíci žňových prací je sklizeno přibližně 37,81 % jejich ploch obilovin. Celková produkce obilovin při průměrném hektarovém výnosu 6,03 t/ha činí přes 2,7 mil. tun. V porovnání s loňskou sklizní v této době jsou průměrné výnosy obilnin zatím nižší (-0,49 t/ha).

Nejdále ze všech obilovin postoupila sklizeň u ječmene ozimého, který už z polí prakticky zmizel. Vzhledem k tomu, že se zmenšila osetá plocha (-1,5 tis. ha) a o tunu klesl i průměrný hektarový výnos (5,52 t/ha), bude celkový objem ozimého ječmene poměrně výrazně nižší. Mírně nižší bude sklizeň i u nejdůležitější obiloviny - pšenice ozimé. Tam je zatím sklizeno o něco více než 1/3 ploch a hektarový výnos je zatím 6,37 t/ha. Ve srovnání se stejnou dobou loňského roku je to o 0,27 tuny méně.

Dobrou zprávou je naopak kvalita obilovin. Zemědělský výzkumný ústav v Kroměříži, který analyzuje obiloviny v akreditovaných laboratořích, zatím zkontroloval 57 vzorků pšenice ze čtyř krajů. Téměř všechny vzorky vyhověly hmotnostním standardům a normám na obsah dusíkatých látek, laboratoř tak zatím vyhodnotila kvalitu sklizené potravinářské pšenice jako velmi dobrou.

Zdroj: MZe