Další stát vyžaduje welfarové porodní klece

Kalifornie se svým zákonem o zákazu prodeje masa od zvířat, která se narodila v klasických porodních kotcích, prolomila hráz. Po dlouhém rozhodování, zda je toto omezení ústavní nebo ne a po konečném rozhodnutí, že členský stát USA může takovým způsobem omezit obchod, se objevil výrazný tlak i v dalších státech. Prvním z následovníků je Massachusetts. Tamní okresní soudce zamítl v minulém týdnu stížnost, že zákon schválený místní vládou, který stejně jako v Kalifornii, zakazuje prodej masa od zvířat narozených v klasických porodních kotcích, odporuje nadřazeným federálním zákonů. Zákon tedy zůstane v platnosti.

V případě Massachusetts je zákon ještě rozšířen o požadavky na ustájení nosnic, od nichž jsou prodávána vejce a masných telat při prodeji hovězího masa. Zřejmě se dá čekat ještě další právní bitva, ale vzhledem k precedentu z Kalifornie se dá očekávat, že zákon zůstane v platnosti.

Jak se zdá, tak v zavádění nových požadavků na welfare nebude EU tak průkopnická jak se očekávalo. Legislativní opatření v USA mají nulovou přechodnou dobu a jsou uplatňována prakticky okamžitě. Je asi příznačné, že oba státy, které tuto legislativu zavedly, chovají jen velmi málo prasat a většinu své potřeby dováží odjinud. Zákon se však týká i tohoto dovezeného masa.

Zdroj: Agri-pulse.com