Nervozita okolo sóji by měla utichnout

Ačkoli veškeré odhady ukazují, že sklizeň sóji bude velmi dobrá, byla na evropských trzích patrná velká nervozita. Dovoz sóji totiž hrozilo významně zkomplikovat nové nařízení proti odlesňování. Proti jeho spuštění k původně plánovanému datu, tedy 31.12.2024 pro velké podniky a 31.12.2025 pro malé a střední, se postavila velmi široká opozice. Zahrnovala část zemí, mezi nimiž byla i ČR, a mnoho dalších hráčů z oblasti reálného obchodu. Všichni společně kritizovali nepřipravenost systému a možný kolaps dovozu některých komodit, mezi nimiž je pro chovatele prasat nejdůležitější sója.

Evropská komise naopak tvrdí, že je systém plně připraven a tvrdí, že problémy jsou na straně jednotlivých zemí v rámci EU i mimo ni. V každém případě se však podvolila tlaku a navrhuje, aby bylo celé nařízení o rok odloženo. Pokud tento návrh schválí Europarlament a Rada Evropy, začne nařízení platit od 31.12.2025 resp. 31.12.2026.

Pro letošní rok by se tedy měla nervozita uklidnit a v cenách sóji by měly hrát největší roli tradiční tržní faktory. To by mělo být pro chovatele příznivé. Podle odhadu USDA bude letos sklizeň sóji v USA rekordní a dobré by měly být také sklizně v Jižní Americe. Celosvětově by mělo být sklizeno o 7 % sóji více než loni.

Zdroj: EU, IGC