Bělorusko chce oživit chov prasat

Africký mor prasat zanechal běloruský chov prasat prakticky v troskách. Po několika letech, kdy se objevovala ohniska po celé zemi, se stavy propadly velmi hluboko. Zatímco před epidemií AMP bylo chováno více než 2,6 mil. kusů, je to nyní jen mírně přes 2 mil. To má samozřejmě dopad také na jatka. Vláda investovala do nejnovějších zpracovatelských linek, které jsou však dnes využity jen ze 30- 50 %. Proto se stát rozhodl k další významné investici - stavby chovu prasat s kapacitou 100 tisíc prasat.

Záměrem je na jedné straně zvýšit produkci jatečných prasat a zajistit jatkám dostatek suroviny a na straně druhé dát nový impuls celému sektoru, který v posledních letech vykazuje známky mírného zotavení. Vedle přímého zvýšení produkce je významná také morální rovina. Stát tak hodlá ukázat, že se chovatelé mohou v oblasti chovu prasat spolehnout na dlouhodobou podporu.

Plán na výstavbu stotisícové farmy je jen prvním pilotním projektem. Do roku 2026 je v plánu postavit 14 nových chovů s kapacitou přes 500 tisíc tun produkce.

Zdroj: Swineweb.com