Jak na welfare porodní kotce?

Porodní kotce s větší plochou o otevírací klecí pro prasnice jsou v budoucnu asi jasnou cestou. Ať už je přístup chovatelů jakýkoli, tlak veřejnosti rozhodně povede k jejich uzákonění a je jen otázkou času, kdy to nastane. Pro chovatele prasat to bude znamenat nejen obrovské investice, ale zároveň velmi výrazné změny v managementu a ošetřování. Bez toho se totiž úspěšný přechod neobejde.

Přitom ale je možné welfarové kotce zavést a neztrácet při tom selata. K tomu, jak by měl takový chov prasat vypadat, se snaží dát návod projekt v němž se spojil Svaz chovatelů prasat s výzkumným ústavem a univerzitami. Prvním fází tohoto projektu je pracovní setkání chovatelů prasat, kteří už welfare porodní kotce mají a používají s těmi, kdo je teprve budují, nebo o změně uvažují. Cílem setkání je ukázat cestu, jak co nejplynuleji přejít na volné porodní kotce, vyhnout se zbytečným problémům a udržet užitkovost.

Pracovní setkání se koná ve čtvrtek 24.10. na ČZU. Zájemci o účast na tomto setkání mohou kontaktovat Svaz chovatelů prasat. Počet míst je omezen.

-JS-