Cla stále hrozí

Navzdory optimistickým informacím o snaze domluvit se došlo v obchodním sporu mezi Čínou a EU k nepříznivému vývoji. Po tom, co členské státy sedmadvacítky minulý týden umožnily zavést definitivní cla na dovoz elektromobilů z Číny, oznámila čínská strana prozatímní antidumpingová cla 30,6 až 39 procent na dovoz brandy z Evropské unie. Oznámilo to dnes čínské ministerstvo obchodu. Ministerstvo dodalo, že uvažuje také o omezení dovozu motorových vozidel a že nadále vyšetřuje dovoz evropského vepřového. Evropská komise (EK) považuje cla za neodůvodněná a napadne je u Světové obchodní organizace (WTO).

Čína je přitom z pohledu chovatelů prasat jedním z klíčových trhů. Vývoz do této asijské destinace se sice za poslední roky snížil na 1/3. Za prvních sedm měsíců roku 2024 tam mířilo 660 tis. tun vepřového. V roce 2021 to přitom bylo za stejné období 1,8 mil. tun. Přesto vývoz do Číny stále tvoří více než čtvrtinu z celkového exportu.

Mimořádný význam má Čína pro Španělsko. Prakticky polovina vývozu odtud totiž míří do Číny. Případné uvalení cel by mělo na tento export určitě tvrdý dopad.

Zdroj: EK