Výroba vepřového stoupla  (Týden 21, rok 2025)
Poprvé od roku 2021 přišly ze statistického úřadu pozitivní informace o vývoji porážek. V letošním prvním čtvrtletí byla výroba vepřového masa meziročně vyšší o 6,6 procenta. Dosáhla 54.581 tun a poraženo bylo 571 tisíc prasat. To je podobný výsledek jako v roce 2021. Všechny následující roky byly výrazně horší.
Číst dál ...

Výroba vepřového stoupla  (Týden 21, rok 2025)
Poprvé od roku 2021 přišly ze statistického úřadu pozitivní informace o vývoji porážek. V letošním prvním čtvrtletí byla výroba vepřového masa meziročně vyšší o 6,6 procenta. Dosáhla 54.581 tun a poraženo bylo 571 tisíc prasat. To je podobný výsledek jako v roce 2021. Všechny následující roky byly výrazně horší.
Číst dál ...

Odchov selat těsně pod hranicí 30 selat  (Týden 12, rok 2025)
Český statistický úřad vydal nejnovější informaci o výsledcích chovu prasat za rok 2024. Podle ní reprodukce pokračovala v růstu z loňského roku. Počet narozených selat dosáhl 33,5 selete na prasnici a rok. To představuje proti předchozímu roku posun o 0,2 selete. V případě počtu dochovaných selat je posun ještě větší. Na prasnici a rok bylo dochováno 29,9 selete (+0,4).
Číst dál ...

Domácí produkce pomalu roste  (Týden 6, rok 2025)
Lepší ekonomická situace v loňském roce se projevila pomalým růstem produkce. Ačkoli se počet prasnic již více než rok nijak zásadně nemění a zůstává na přibližně 82 tisících kusů, porážky postupně rostou.
Číst dál ...

Méně vepřového, méně exportu   (Týden 5, rok 2025)
Evropská komise zveřejnila svůj zemědělský výhled. Z dlouhodobého pohledu se očekává, že jeden z hlavních trendů, který bude formovat chov prasat, bude pokračující pokles spotřeby vepřového masa. Drahé potraviny vyvolávají změny v chování spotřebitelů napříč celou Evropskou unií a spotřebitelé víc preferují levnější varianty. Vepřové maso je tak v nákupech nahrazováno levnějšími alternativami. Proti spotřebě vepřového také mluví dlouhodobá kritika části společnosti. Ve výsledku by se podle odhadů komise měla do roku 2035 spotřeba vepřového masa snižovat tempem okolo 0,5% ročně. V roce 2035 by tak měla dělat jen 30 kg na osobu a rok. Momentálně je to o dva kilogramy více.
Číst dál ...

Načti další zprávy